Krokant tonijn met mango salade : Jam Toe-naa foe ยำทูน่าฟู

Krokant tonijn met groene mango salade : Jam Toe-naa foe ยำทูน่าฟู  

Dit krokant tonijn met groene mango salade is lekker en een goede combinatie van smaak. Normaal in Thailand gebruikt men een meerval i.p.v. tonijn in blik, maar omdat tonijn in blik  makkelijker is te vinden  gebruik ik tonijn.








Voor 2-3 personen: 
Ingrediënten

1 blik tonijn in olie of water
2 eetlepels paneermeel of broodkruimels
olie voor frituur


½ cup spitskool, in dunne reepjes gesneden of fijn geschaafd
½ cup wortel,  in dunne reepjes gesneden
1 handvol geroosterde pinda's


Pittige mangosalade

3 eetlepels vissaus
1-1½ eetlepel palmsuiker of rietsuiker
2½ -3  eetlepels limoensap
2 sjalotjes, in  dunne plakjes gesneden
10 Thaise bird-eye chilipepertjes (kleine chilipepertjes), gehakt of in dunne ringen gesneden

1/3-½ cup zure jonge (groen) mango (of granny smith appels), in reepjes gesneden





Maak de pittige mangosalade : Meng vissaus, limoensap en palmsuiker goed samen en roer totdat de suiker opgelost is.  Voeg  de sjalotjes, chilipepertjes en mango toe. Proef en breng zo nodig op smaak. Deze smaak is zuur, zout, zoet en pittig. 








Bereiding:
1. Tonijn uit de blik, knijp uit met je hand,  totdat de tonijn helemaal droog is. Gebruik de vork of jouw hand  en prak ze grondig. Voeg paneermeel toe en meng het geheel goed door elkaar.




2. Breng voldoende olie in een wok of steelpan tot medium-hoge temperatuur. De juiste temperatuur is wel belangrijk. Test eerste partij en verander de warmte indien nodig. Frituur 1 - 2 eetlepels per keer en let goed op omdat dit snel gaat. ( en doe voorzichtig tijdens het tonijnmengsel toevoegen )

Bak totdat ze goudbruin van kleur zijn, neem de tonijn uit de olie en laat deze goed uitlekken op keukenpapier en herhaal dit proces totdat het tonijnmengsel op is. 



3. Leg de spitskool op een schaal en doe deze in de  magnetron ca. 40 sec. en  leg daarna de reepjes wortel erbij. Leg de krokante tonijn erop en bestrooi met pinda's



4. Serveer de krokant tonijn met de pitige mangosalade. Eet met rijst.





Thaise woorden :

Thaise pittige salade : Jam ยำ 
Tonijn  : Toe-naa ทูน่า


Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

  1. Vreselijk lekker. Alleen de tonijn frituren spetterde wel behoorljk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo ..

    Fijn om te horen dat het gesmaakt heeft.

    Zorg wel dat de tonijn echt goed droog is (dus echt goed met de hand uitknijpen) dan kan je het spetteren zeker verminderen. Hoe droger, hoe beter.

    Groetjes,
    Piyawadee

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts