Pikant- zure vissoep : Tom Jam Plaa

Pikant- zure vissoep : Tom Jam Plaa ต้มยำปลา
Dit recept is nagenoeg hetzelfde als Tom Jam Koeng maar in plaats van garnalen heb ik witte visfilet gebruikt.



Voor 2-4 personen
Ingrediënten 

350 - 450 ml water of  kipbouillon


200-300 gram witte visfilet;  bijv. zeebaars, in stukken gesneden

2 stengels citroengras, gekneusd en in schuine stukken gesneden ca. 7 cm.

2-3 sjalotten, gekneusd

5 dunne plakjes verse laoswortel (galanga) 

2 - 4 kaffir-limoenblaadjes, gehalveerd

2 - 4 eetlepels vissaus

2 - 4 eetlepels limoensap of citroensap 

1 – 1 ½ eetlepel geroosterde chili pasta

80 -90 gram oesterzwammen, in een stukken geschuurd.

60 - 80 ml geëvaporeerde melk (koffiemelk)

2 bosjes verse koriander, in 2 cm gesneden


2 bosjes Mexicaanse koriander, in lengte 1-2 cm. gesneden (als je deze niet hebt,  kan het ook zonder)

5 - 10 Thaise chilipepertjes, plet het met de platte kant van een mes. 






Bereiding:

1. Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg  citroengras, sjalotten, laoswortel en de kaffir-limoenblaadjes toe. Laat het paar minuten doorkoken. 






2. Als het water goed kookt, voeg dan de vis  toe (NIET roeren)  laat het nog een paar minuutjes  koken totdat  de vis gaar is.  Voeg  oesterzwammen toe, laat het evenjes koken. Vissaus, geroosterde chilipasta en koffiemelk toevoegen en roer nu het geheel  goed door elkaar. Voeg daarna chilipepertjes en limoensap toe. Proef en breng zo nodig op smaak. Voeg de koriander en Mexicaanse koriander toe en eventjes roeren. Zet het vuur uit.













3. Schep de soep in een kom of schaal en garneer het met kaffir-limoenblaadjes en verse korianderblaadjes. Eet deze lekker met rijst.



Tip: 

Haal stukken citroengras, laoswortel(galanga) en kaffir-limoenblaadjes weg voordat je de soep wilt  serveren, deze zijn alleen voor een  lekkere aroma geur. 


Thaise woorden : 
  
Pikant-zure soep : Tom Jam    ต้มยำ
  
Vis : Plaa  ปลา 


Ga naar  Thaise ingrediënten

                Thaise recepten

Reacties

Populaire posts