Gefrituurde zeebaars met mangosalade : Plaa Kra-Phong Thod Jam Ma-moeng

Gefrituurde zeebaars met mangosalade : Plaa Kra-Phong Thod  Jam Ma-moe-ang   ปลากระพงทอด ยำมะม่วง

Gefrituurde vis, zowel zee- als riviervis wordt vaak bestelt in een Thais restaurant in Thailand. De vis wordt uiterst knapperig (crispy) gefrituurd en vaak overgoten met sauzen of pittige mangosalade. Het is niet moeilijk om te maken, het is zeker de moeite waard om  het een keer te proberen............en zeker heerlijk om te eten.




Voor 2 personen: 
Ingrediënten
1 verse zeebaars of Red snapper ( 800 – 1000 gram), kop eraf, geleegd, schoongemaakt en schubben

beetje zout
olie voor frituur
½ cup spitskool, in dunne reepjes gesneden of fijn geschaafd
½ cup wortel,  in dunne reepjes gesneden

 
Vis voorbereiding :

Ontgraten door de rug:
1. Knip er met een keukenschaar de ruggen buikvinnen af en knip desgewenst de staart bij. Neem een fileermes of een ander scherp, buigzaam mes.
2. Laat het mes vanuit de rug aan één kant van de bovenkant naar de staart langs de ruggengraat glijden. Houd het mes daarbij dicht bij de ruggengraat en snijd niet door het vel.
3. Draai de vis om en doe aan de andere kant hetzelfde: snijd het visvlees aan die kant los van de graten.
4. Knip de graat aan de bovenkant- en de staartkant door en trek hem los. Haal de ingewanden uit de vis en gooi ze weg. Spoel de buikholte onder de koude kraan en dep hem droog.
5. Trek met een grote pincet of een klein punttangetje de kleine graatjes uit het visvlees. Leg de vis plat open. 

Ontgraten door de buik

1. Knip er met een keukenschaar de ruggen buikvinnen af en knip desgewenst de staart bij.
2. Leg de vis open. Maak de ribbenkast (de dwarse graten) van het vlees aan de bovenkant los door een scherp mes langs de graten te laten glijden en tot de bovenkant snijden. Draai de vis om en maak de graten ook aan de andere kant los.
3. Knip de ruggengraat aan de kop- en staartkant met een schaar los en trek vanaf  de staartkant de ruggengraat eruit; de dwarse graten komen vanzelf mee. Leg de vis plat open.

Bron : Handboek voor de thuiskok  : Jill Norman






Foto van Handboek voor de thuiskok  : Jill Norman  (onder)


Pittige mangosalade
3 eetlepels vissaus
1-1½ eetlepel palmsuiker of rietsuiker
2 ½ eetlepel limoensap
2 sjalotjes, in  dunne plakjes gesneden
10 Thaise bird-eye chilipepertjes (kleine chilipepertjes) gehakt
1/3-1/2 cup zuur jonge mango (of granny smith Apple), in reepjes gesneden



Maak de pittige mangosalade : Meng vissaus, limoensap en palmsuiker goed samen  totdat de suiker opgelost is.  Voeg  de sjalotjes, chilipepertjes en mango toe. Proef en breng zo nodig op smaak. Deze smaak is zuur, zout, zoet en pittig. 







Bereiding:


1. Wrijf de vis met wat zout. Bak de vis in een pan in hete olie op halfhoog vuur totdat de beide kanten mooi krokant goudbruin zijn. Neem de vis uit de olie en laat deze goed uitlekken op keukenpapier.


2. Leg de spitskool op een schaal en doe deze in de  magnetron ca. 50 sec. en  leg daarna de reepjes wortel erbij. Leg de vis erop

3. Serveer de vis met de pitige mangosalade.




Thaise woorden :

Vis - Plaa  ปลา
zeebaars - Plaa Kra-Phong  ปลากระพง
Gefrituurde - Thod  ทอด
Thaise pittige salade - Jam  ยำ
Mango - Ma-moe-ang   มะม่วง



Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

  1. Dit is zo verschrikkelijk lekker maar oh die vis vellen is zo erg! Ik ga hem liever eten in een restaurant.. Heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts