Gestoomde zalm met sojasaus, pepers, lente-ui en gember : Plaa Salmon Nueng Sie-iw

Gestoomde zalm met sojasaus, pepers, lente-ui en gember : Plaa Salmon Nueng Sie-iw ปลาแซลมอนนึ่งซีอิ๊ว
Deze bereidingswijze kan voor allerlei soorten visfilet en ook voor complete vissen worden gebruikt. Normaal kan je dit gerecht bereiden in een stoompan, maar ik heb het gemaakt in pakketjes van aluminiumfolie in een koekepan/braadpan.

Voor 2 personen

Ingrediënten

2x 120 g zalmfilets, met vel (eventueel schubben eraf halen met de achterkant van een mes,  goed schoonmaken onder de koude kraan en droogdeppen.)
3 witte deeljes van lente-ui in reepjes gesneden
3-4 plakken van gember in reepjes gesneden
3-4 Thaise chili peper in reepjes gesneden
Sojasaus mix

125 ml water 
1 theelepel rietsuiker
2 eetlepels lichte sojasaus
½ theelepel Shaohsing rijst wijn (Chinese Cooking Wine)
½ theelepel sesamolie 
½ eetlepel donkere sojasaus


Bereiding :

1. Sojasaus mix maken : Doe water in een steelpan en voeg rietsuiker, lichte sojasaus, Shaohsing rijst wijn, sesamolie en donkere sojasaus toe. Verhit de sojasaus mix op matig vuur en  roer het geheel totdat de suiker is opgelost.  Zet het vuur uit.

2. Leg twee dubbele lagen aluminiumfolie van 30x30 cm op twee ondiepe schaaltjes en druk de folie erin. Leg op aluminiumfolie een zalmfilet en leg de reepjes lente-ui, reepjes gember en reepjes Thai chili peper op de zalmfilet. Giet de sojasaus mix over de zalm. Vouw de vier hoeken van de aluminiumfolie naar elkaar toe en vorm er een soort piramide van.


 3. Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag 1 minuut op hoog vuur. Bestrijk de onderkant van de aluminiumfoliepakketjes met olie. Zet de pakketjes in de pan en verhit ze 6-8 minuten, je kunt de inhoud horen sudderen.


4. Neem ze voorzichtig uit de pan. Open de aluminiumfoliepakketjes pas aan tafel. Of open de pakketjes en doe deze op een bord met rijst en doe dan de saus erover.Tip:

- Je kunt ook een stoompan gebruiken.

Thaise woorden :

vis - plaa  ปลา 
zalm - Salmon  แซลมอน
gestoomde - nueng  นึ่ง
sojasaus - Sie-iw  ซีอิ๊ว 


Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

Populaire posts