Pikante Thaise salade van gevleugelde bonen varkensgehakt en zeevruchtencocktail : Jam Tua-Phoe

Pikante Thaise salade van gevleugelde bonen met varkensgehakt en zeevruchtencocktail : Jam Tua-Phoe  ยำถั่วพู
Deze Thaise salade is lekker fris. Heerlijk voor de lichte maaltijd of als voorgerecht.


Voor 2-3 personen

Ingrediënten:

100 gram gevleugelde bonen, dun gesneden

125 g varkensgehakt 

6 rauwe of  diepvries middelgrote garnalen, gepeld en van de zwarte darm ontdaan (voor diepvries : enkele minuten in water laten staan en goed laten uitlekken)

50 g zeevruchtencocktail (uit de diepvries), enkele minuten in water en goed laten uitlekken

½ ui, in dunne plakjes gesneden

½ - 1 tomaat of 5-6 kerstomaten, in een partjes gesneden

½ hand vol ongezouten pinda’s

10-15 verse chilipepertjes , geplet met de platte kant van een mes

1 – 1 ½ eetlepel Thaise geroosterde chilipasta

2-2 ½  eetlepels limoensap
2-3 eetlepels vissaus
2-3 theelepels rietsuiker
2 gekookte eieren
1-2 eetlepels gebakken uitjes


Bereiden


1. Laat de gevleugelde bonen ca. 30sec. - 1 minuten in kokend water met een beetje zout. Giet het af en laat het goed uitdruipen.

2. Laat de garnalen ca. 1-3 minuten in kokend water totdat de garnalen gaar zijn. Zeef ze uit de kookpan en laat het goed uitdruipen. Doe de zeevruchtencocktail  in kokend water (ca. 30 sec. tot 1 minuut),  giet het af en laat het goed  uitdruipen. (dit water weggooien en  niet meer gebruiken).

3. Doe opnieuw een beetje water (ca. 60-70 ml) in een kookpan totdat het water heet wordt. Voeg  varkensgehakt toe en roer het goed door, totdat het varkensgehakt gaar is. (dit water bewaren, zie punt 4)

note: Gebruik de volgorde van  punt  2 en 3 als de garnalen en zeevruchten vers zijn (om de sterke zeegeur van de garnalen te voorkomen). Gebruik je de garnalen en zeevruchten uit de diepvries neem dan de volgorde zoals bij de foto's hieronder.

(op de  foto's heb ik eerst het varkensgehakt geroerd (in water niet meer dan 60-70ml) en daarna de garnalen erbij gedaan.Roer de garnalen totdat ze bijna gaar zijn en  voeg dan zeevruchtencocktail toe (ca. 30 sec - 1 minuut roeren).4.Doe de vissaus, suiker, chilipepertjes, Thaise geroosterde chilipasta in een kom en roer het geheel totdat de suiker is opgelost. Proef en breng het zo nodig op smaak met vissaus, limoensap of suiker. Voeg garnalen, zeevruchtencocktail en varkensgehakt toe en een beetje water van de kookpan, wat over is van het roerende varkensgehakt(2-3 eetlepels). Voeg de tomaat,ui en gevleugelde bonen toe. en mix het geheel goed door elkaar. Prof en breng zo nodig op smaak.


5.Strooi gebakken uitjes erover en seveer het met gekookte eieren.

Thaise woorden :

Thaise salade (pikante) : Jam   ยำ 
 gevleugelde bonen  : Tua-Phoe  ถั่วพู 

Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

Populaire posts