Zelf Thaise Geroosterde Chilipasta maken

Zelf Thaise geroosterde chilipasta maken

Thaise geroosterde chilipasta Thai Chili Paste of Roasted Red Chili Paste [in Engels]- Nam Phrik Phao (in Thais) : Deze Nam Phrik Phao wordt gemaakt van geroosterde gedroogde rode pepers, sjalotjes, knoflook, zout en olie. Deze is heet tot zeer heet. Wordt toegevoegd in roerbakschotels, gebakken rijst, pikant- zure salade en pikant- zure soep zoals Tom Jam Koeng. Je kunt het ook in Toko kopen, maar de smaak van een klant en klaar potje,  vind ik beetje zoet en niet zo pittig zoals ik wil.

Als je het zelf  maakt, dan kan je zelf bepalen hoe heet het moet zijn.
Ingrediënten

40-50 gram gedroogde grote rode chilipepers, zaad verwijderd

40 gedroogde kleine chilipepers ( ca. 10 gram) , zaad verwijderd

150 gram gepelde sjalotjes

80 gram knoflook

½ - 1 theel. zout

400-600 ml plantaardig olie, om te bakken1.Rooster de gedroogde chilipepers in een droge koekepan totdat ze lichtbruin zijn.
Om de scherpe lucht te voorkomen, kan je de pan inwrijven met beetje plantaardige olie voordat je gaat roosteren,  of verwarm de oven voor op 180ºC en leg de gedroogde chilipepers op de bakplaat en zet ze 5-7 minuten in de oven. Neem ze uit van de oven en laat ze afkoelen.


2.Rooster de knoflook en sjalotjes in een droge koekepan en af en toe even roeren totdat deze  lichtbruin zijn. Of je kan deze ook het de oven doen.3. Doe de chilipepers in vijzel en stamp ze goed fijn en haal deze uit de vijzel.


4. Doe de knoflook, sjalotjes en zout in de vijzel en stamp ze fijn en goed samen, voeg de gestampte chilipepers toe en stamp het geheel goed samen totdat het een pasta wordt.
5. Verhit de olie in een wok op matig vuur, voeg het pasta mengsel toe en ca. 10 minuten goed roerbakken . totdat de olie mooi oranje van kleur wordt. Zet het vuur uit.6. Laat tot het mengsel koud worden en bewaar de geroosterde chilipasta in een gesloten pot glas en bewaar het in een koelkast.Tip : Gebruikt de geroosterde chilipasta voor Tom Jam Koeng (Pikante - zure garnalensoep), gebakken rijst, gebakken noedel etc.

Bron : Thaise website.Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts