Pikante-zure garnalensoep : Tom Jam Koeng

Pikante-zure garnalensoep : Tom Jam Koeng ต้มยำกุ้ง

De beroemde traditionele pittige zure soep met garnalen. Deze soep heeft 2 versies : 1. heldere soep (origineel) en 2. met toegevoegde kokosmelk of  geëvaporeerde melk (koffiemelk), dat noemen we 'Tom Jam Koeng Nam Khǒn'. Voor heldere 'Tom Jam Koeng', voeg je geen koffiemelk en geroosterde chilipasta toe.







Voor 2-4 personen
Ingrediënten

350 - 450 ml water of kipbouillon

10 - 12 middel grote garnalen, pel de garnalen, laat de staarten eraan zitten en verwijder het zwarte darmkanaal.

2 stengels citroengras, gekneusd en in schuine stukken gesneden ca. 7 cm.

5 dunne plakjes verse laoswortel (galanga)

2 - 4 kaffir-limoenblaadjes, gehalveerd

½ theelepels zout

2 - 4 eetlepels vissaus

2 - 4 eetlepels limoensap of citroensap

1 – 1 ½ eetlepel geroosterde chili pasta

80 -90 gram oesterzwammen

60 - 80 ml geëvaporeerde melk (koffiemelk)

2 bosjes verse koriander, in 2 cm gesneden

2 bosjes Mexicaanse koriander, in lengte 1-2 cm. gesneden (als deze niet hebt, zonder kan het ook)
5 - 10 Thaise chilipepertjes, plet het met de platte kant van een mes.




Bereiding:

1. Breng de kippenbouillon aan de kook en voeg  citroengras,  laoswortel en de kaffir-limoenblaadjes toe. Laat het paar minuten doorkoken en voeg zout toe.


2. Voeg garnalen en oesterzwammen toe, laat het nog een paar minuutjes  koken. Voeg vissaus, geroosterde chilipasta en koffiemelk toe. Roer het goed door elkaar. Daarna voeg chilipepertjes en limoensap toe. Proef en breng zo nodig op smaak. Voegde koriander en mexicaanse koriander toe en evenjes roeren. Zet het vuur uit.



3. Schep de soep in een kom of schaal en garneer het met kaffir-limoenblaadjes en verse korianderblaadjes.

 
Thaise woorden :
 
Pikant-zure soep : Tom Jam    ต้มยำ
 
garnalen : Koeng   กุ้ง


Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts