Pikante Thaise salade van glasnoedels met varkensgehakt en zeevruchtencocktail : Jam Woen-sen ยำวุ้นเส้น
Deze pikante Thaise salade van glasnoedels met varkensgehakt en zeevruchtencocktail is lekker fris en pittig. Heerlijk als voorgerecht of als hoofdgerecht.
Op speciaal verzoek van Angela.
Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
50 g Vermicelli noedels (glasnoedels), week deze in water totdat ze zacht zijn. Giet deze af en snijdt deze in kortere slierten (ca. 10 cm.)
125 g varkensgehakt of kipgehakt
6 rauwe of diepvries middelgrote garnalen, gepeld en van de zwarte darm ontdaan (voor diepvries : enkele minuten in water laten staan en goed laten uitlekken)
50 g zeevruchtencocktail (uit de diepvries), enkele minuten in water en goed laten uitlekken
½ ui, in dunne plakjes gesneden
½ - 1 tomaat of 5-6 kerstomaten, in een partjes gesneden
1 bosje koriander, ca. 1.5-2 cm. gesneden
1 stengel bleekselderij (ook blaadjes), in een dunne plakjes gesneden
½ hand vol ongezouten pinda’s
Voor de pikante Thaise salade dressing
2 ½ eetlepel limoensap of citroensap
3 eetlepels vissaus
1-2 theelepel suiker
½ knoflook op zuur, fijngehakt
2 eetlepels zuur water van knoflook op zuur
10-20 verse chilipepertjes of gedroogde chilipepertjes (hangt af van hoe pittig je het wilt), in ringen gesneden
Thaise woorden :
Glasnoedels : Woen-sen วุ้นเส้น
Ga naar Thaise ingrediënten
Thaise recepten
Deze pikante Thaise salade van glasnoedels met varkensgehakt en zeevruchtencocktail is lekker fris en pittig. Heerlijk als voorgerecht of als hoofdgerecht.
Op speciaal verzoek van Angela.
Voor 2-3 personen
Ingrediënten:
50 g Vermicelli noedels (glasnoedels), week deze in water totdat ze zacht zijn. Giet deze af en snijdt deze in kortere slierten (ca. 10 cm.)
125 g varkensgehakt of kipgehakt
6 rauwe of diepvries middelgrote garnalen, gepeld en van de zwarte darm ontdaan (voor diepvries : enkele minuten in water laten staan en goed laten uitlekken)
50 g zeevruchtencocktail (uit de diepvries), enkele minuten in water en goed laten uitlekken
½ ui, in dunne plakjes gesneden
½ - 1 tomaat of 5-6 kerstomaten, in een partjes gesneden
1 bosje koriander, ca. 1.5-2 cm. gesneden
1 stengel bleekselderij (ook blaadjes), in een dunne plakjes gesneden
½ hand vol ongezouten pinda’s
Voor de pikante Thaise salade dressing
2 ½ eetlepel limoensap of citroensap
3 eetlepels vissaus
1-2 theelepel suiker
½ knoflook op zuur, fijngehakt
2 eetlepels zuur water van knoflook op zuur
10-20 verse chilipepertjes of gedroogde chilipepertjes (hangt af van hoe pittig je het wilt), in ringen gesneden
Doe de vissaus, suiker, chilipepertjes, knoflook en zuur water van knoflook op zuur, in een kom en roer het geheel totdat de suiker is opgelost. Proef en breng het zo nodig op smaak met vissaus, limoensap of suiker. Zet de dressing apart.
Bereiden
1. Laat de glasnoedels ca. 2-3 minuten in kokend water of totdat de glasnoedels helder en zacht zijn. Giet het af en laat het goed uitdruipen.
2. Laat de garnalen ca. 1-3 minuten in kokend water totdat de garnalen gaar zijn. Zeef ze uit de kookpan en laat het goed uitdruipen. Doe de zeevruchtencocktail in kokend water (ca. 30 sec. tot 1 minuut), giet het af en laat het goed uitdruipen. (dit water weggooien en niet meer gebruiken).
3. Doe opnieuw een beetje water (ca. 60-70 ml) in een kookpan totdat het water heet wordt. Voeg varkensgehakt toe en roer het goed door, totdat het varkensgehakt gaar is. (dit water bewaren, zie punt 4)
note: Gebruik de volgorde van punt 2 en 3 als de garnalen en zeevruchten vers zijn (om de sterke zeegeur van de garnalen te voorkomen). Gebruik je de garnalen en zeevruchten uit de diepvries neem dan de volgorde zoals bij de foto's hieronder.
(op de foto's heb ik eerst het varkensgehakt geroerd (in water niet meer dan 60-70ml) en daarna de garnalen erbij gedaan.Roer de garnalen totdat ze bijna gaar zijn en voeg dan zeevruchtencocktail toe (ca. 30 sec - 1 minuut roeren).
note: Gebruik de volgorde van punt 2 en 3 als de garnalen en zeevruchten vers zijn (om de sterke zeegeur van de garnalen te voorkomen). Gebruik je de garnalen en zeevruchten uit de diepvries neem dan de volgorde zoals bij de foto's hieronder.
(op de foto's heb ik eerst het varkensgehakt geroerd (in water niet meer dan 60-70ml) en daarna de garnalen erbij gedaan.Roer de garnalen totdat ze bijna gaar zijn en voeg dan zeevruchtencocktail toe (ca. 30 sec - 1 minuut roeren).
4. Doe de tomaat, ui, koriander, bleekselderij en blaadjes in een grote kom. Voeg de glasnoedels, garnalen, zeevruchtencocktail en varkensgehakt toe. Schenk de dressing erover en mix het geheel goed door elkaar. Als de salade te droog is, kan je een beetje water van de kookpan, wat over is van het roerende varkensgehakt toevoegen.
5. Schep alles op een bord. Strooi ongezouten pinda’s erover en serveren.
● Knoflook op zuur kan je in de toko kopen.
● Als je geen knoflook op zuur hebt, kan het ook zonder, maar met knoflook op zuur erbij, zal het veel beter smaken.
● Je kunt glasnoedels in de Toko kopen. Persoonlijk gebruik ik glasnoedels uit Thailand want die zijn heerlijk van smaak. (de eerste foto zijn glasnoedels uit de Toko, de tweede foto zijn glasnoedels uit Thailand, helaas zijn deze niet in Nederland te koop).
● Je kunt glasnoedels in de Toko kopen. Persoonlijk gebruik ik glasnoedels uit Thailand want die zijn heerlijk van smaak. (de eerste foto zijn glasnoedels uit de Toko, de tweede foto zijn glasnoedels uit Thailand, helaas zijn deze niet in Nederland te koop).
Thaise woorden :
Thaise salade (pikante) : Jam ยำ
Ga naar Thaise ingrediënten
Thaise recepten
Met alle respect, maar zoiets als noedels (een Duits woord, afkomstig van knödel kennen we in Nederland niet) bij ons heet het MIE. En dressing is helemaal uit den boze, want het betekent aankleden, dus gaat slechts op de bovenkant, en er niet doorheen. Ik word een beetje moe van alle mensen die hun Nederlands plotseling vergeten en interessant trachten te doen.
BeantwoordenVerwijderenWat is dit een rare reactie en absoluut niets te maken met het recept, beetje laag! Van zulke mensen word ik nou moe! Groetjes linda
VerwijderenHet woord "noedels" komt van het Duitse woord nudeln en niet knödel. In het Nederlands wordt het woord "noedels" gebruikt als een generieke term om de verschillende soorten eetwaren van gekookte ongerezen deeg aan te duiden.
BeantwoordenVerwijderenEen dressing is een soort saus die gebruikt wordt over een salade. Het doel is de salade als geheel smakelijker te maken.
Een dressing bestaat meestal uit een combinatie van olie, water, citroensap of azijn en kruiden. In de Thaise dressing wordt meestal citroensap, vissaus, suiker en chili gebruikt.
In Engels:
Sauces for salads are often called "dressings".
In boeken en websites waar je recepten probeert te vinden, moet je dus het woord 'dressing' niet associëren met het woord 'aankleden'.
Mocht je nog meer informatie (van mijn recept over glasnoedels) willen hebben kan je altijd nog even kijken op:
http://tokowijzer.nl/2008/08/14/glasnoedels/
Wat een geweldig lekker gerecht... Mijn vrienden en ik hebben er van gesmikkeld!!!
BeantwoordenVerwijderenBedankt...
bedankt voor je leuke reactie.....fijn om te horen dat het heerlijk gesmaakt heeft.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Piyawadee