Gebakken Pikante Thaise salade varkensgehakt ball : Laab Moe Thod

Dit recept is lekker als hapje, voorgerecht,  of om met rijst  te eten.

Op speciaal verzoek van Britta

Britta heeft mij gevraagd  het recept van 'Laab Nua Thod'. Ik heb dit gerecht gemaakt van varkensvlees, daarom noem ik het ‘Laab Moe Thod’ (varken = Moe (in Thais). Je kunt rundergehakt i.p.v. varkensgehakt gebruiken, dan noem je het ‘Laab Nua Thod’ (rundvlees = Nua (in Thais). De bereiding  van beide is echter hetzelfde.

Gebakken Pikante Thaise salade : Laab Moe Thod


Voor 2-3 personen ca. 12-14 stukjes

Ingrediënten:

350 g varkensgehakt of rundergehakt

2-3 bosjes Mexicaanse koriander, in een reepjes gesneden

3-4 sjalotjes, in dunne ringen gesneden.

1 bosje lente-uitje, in dunne ringen gesneden

2 - 2 ½ eetlepel vissaus

2 - 2 ½ eetlepel  limoensap of citroensap

2 - 2 ½ eetlepel geroosterde (kleef )rijst poeder (zie Tip)

2-3 theelepels geroosterde gedroogde Thaise chilivlokken of Thaise chilipoeder (zie Tip)





Bereiden

1.Doe varkensgehakt of  rundergehakt in een grote kom. Voeg vissaus, limoensap, geroosterde kleefrijst poeder, bosjes Mexicaanse koriander, sjalotjes en lente-uitje toe en kneed dit goed door elkaar. Proef en breng zo nodig op smaak met vissaus, limoensap of chilivlokken. (om te proeven:  doe een lepeltje van het mengsel in een schaaltje en doe het 20-30 sec. in de magnetron of  in een warme koekenpan totdat  het gaar is, en proef het).







2.Verdeel het mengsel dan in een aantal gelijke porties, maak met je handen platte vormpjes van ca. Ø 2½ inch en dikte van ½ inch. (mocht het mengsel niet goed in vorm komen, doordat het uit elkaar valt, voeg dan ca. 2 eetlepels tarwebloem toe, goed samenmengen en kneden, dan de vorm maken).



3. Verhit de olie in een kookpan of koekenpan ca. 400-500 ml op matig vuur en bak hierin steeds een aantal (4 gehaktvormpjes) tegelijk tot ze mooi bruin en gaar zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.






4. Eet het als voorgerecht,  hapje of met rijst.



Tips:

● Voor geroosterd (kleef)rijst poeder : bak kleefrijst in een droge pan goudbruin. Haal de pan van het vuur en maal de rijst tot poeder met een vijzel met stamper of in een keukenmachine.  

● Of je kunt geroosterd (kleef)rijst poeder van de Toko kopen.

● Voor geroosterde gedroogde Thaise chilivlokken : bak gedroogde Thaise chilipeper op licht tot matig vuur in een droge pan tot het lichtbruin wordt. Haal de pan van het vuur en maal de chilipeper tot grof fijn met een vijzel met stamper of met een hakmolen. Bewaar de afgekoelde geroosterd gedroogde Thaise chilivlokken in een glazen potje op een koele, droge plek.

● Indien je niet van (heel) pittig houdt, gebruik dan niet te veel chilivlokken.


Thaise woorden :

Varkens = Moe

Rundvlees = Nua

Bakken met veel olie = Thod


Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

  1. Beste Piyawadee,

    Bedankt voor het recept, ik ben heel benieuwd en ga het heel snel maken.
    Ik zal je laten weten wanneer ik het gemaakt heb.

    Fijn weekend!

    Groet Britta

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Britta,

    Graag gedaan, Britta. Mocht je nog willen weten, laat maar een berichtje achter.

    Erg leuk dat je mijn site bezoekt en bedankt voor je leuke reacties.... Dat geeft mij extra energie om weer verder te gaan. ^^

    En ook fijn weekend.

    Groetjes, Piyawadee

    BeantwoordenVerwijderen
  3. noemen ze dit in Thailand ook wel kindergehaktballetjes?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts