Thaise kokosmelksoep met kip en galanga : Tom Kha Kai

Thaise kokosmelksoep met kip en galanga : Tom Kha Kai ต้มข่าไก่

Deze soep is één van de meest bekenste Thaise soepen naast Tom Jam Koeng. De Thai eet deze soep als hoofdgerecht met rijst.
Tom Kha Kai is niet moeilijk om te maken. Ingrediënten zoeken en dan beginnen.







Ingrediënten

Voor 2-3 personen

2 kipkarbonade of 250 gram kipfilet, in stukjes gesneden

100 – 130 gram oesterzwammen, als deze te groot zijn,  scheur deze dan half af

20-25 gram verse galanga, in plakken gesneden

1 stengel vers citroengras, alleen het wit, gekneusd en in stukken van 3 tot 4 cm gesneden

2-3 kaffir-limenblaadjes, het midden stengels van het blad verwijderen

2 korianderwortels,  een beetje geplet met de platte kant van een mes

275 ml + 100 ml kokosmelk

250 ml  tot 375 ml water

½ theel. zout

2-3 eetl. vissaus

2-3 eetl. limoensap

10-15 Thais klein extra heet chili [ bird’s eyes chili], plet het met een mes

2 bosjes koriander, ca. 1-1.5 cm gesneden

2 bosjes Mexicaanse koriander, ca 1-1.5 cm gesneden (als deze niet  hebt, zonder kan het ook)





Bereiden



1. Verhit 275 ml kokosmelk en 250 ml water in een grote pan op matig vuur, totdat het mengsel een beetje aan het  pruttelen is. (af en toe roeren)


2. Voeg de galanga toe en laat het geheel onafgedekt 5-10 minuten zachtjes pruttelen.


3. Voeg de korianderwortels, citroengras, kaffir-limoenblaadjes en ½ theel. zout toe, breng het aan de kook en laat het 5 minuten pruttelen.

4. Voeg de stukjes kipkarbonade toe en roer het een beetje.  Breng het aan de kook, totdat de kipkarbonade gaar is.

5. Voeg 1 ½ -3 eetl. vissaus  en oesterzwammen toe. Breng  het aan de kook, totdat  de oesterzwammen gaar zijn. Als je te weinig soep hebt,  kan je nog wat water toevoegen.  Maar niet te veel. (tot ca. 125 ml extra)


6. Voeg de rest van kokosmelk (100 ml) en de bird’s eyes chili toe.  Breng het aan de kook. Voeg limoensap toe en proef dan.  (Breng zo nodig op smaak met limoensap en vissaus). Voeg dan  koriander en Mexicaanse koriander toe. Zet het vuur uit.




7. Eet het met rijst. Of als soepgerecht.






Thaise woorden :

Kip : Kai  ไก่

Galanga of laos : Kha  ข่า

Soep : Tom   ต้ม


Tip :
● Als je van romig houd voeg dan niet te veel extra water in.
● Voor het op smaak brengen kan je nog een beetje vissaus en limoensap toevoegen



Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

  1. Ik ga hem proberen, laat wel weten hoe het was, klinkt veelbelovend
    groetjes Marije

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Marije

    Leuk van je berichtje, laat het maar weten, ik ben zeer benieuwd
    Gr. Piyawadee

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo Piyawadee,

    Het smaakte heerlijk, net als in Thailand!

    Dankjewel,

    Han

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Han,

    Dat is leuk om te horen. ^^

    Bedankt voor je reactie.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. leuk om te horen ....bedankt

    groetjes
    Piyawadee

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heerlijk gerecht. Net klaargemaakt en enorm van genoten! Khop Khun Khrap ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Sylvain

    Bedankt voor je leuke reactie. Khop Khun Kha :)

    sorry voor mijn late reactie.... ik ben zo non actief geweest .... beetje druk ... en vakantie en familie bezoek ..... maar nu ben ik er weer.

    gr. Piyawadee

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts