Kip Saté : Kai Saté


Saté maken is niet zo moeilijk. Probeer het zelf maar. Voor BBQ of een feest.








Voor 14 grote saté's  of  28-30 kleine saté's
Ingrediënten
Roerbakken Ingrediënten:Kip Saté
kipfilet, in de lengte gesneden, repen van ca. 1 inch breed, en ongeveer 0.5 cm. dik.
500 gram kipfilet, in de lengte gesneden, repen van ca. 1 inch breed, en ongeveer 0.5 cm. dik.
1 ½ theel. korianderzaad, geroosterd en gemalen
½ theel. komijnzaad, geroosterd en gemalen
1 ½ theel. laos, fijngesneden
1 ½ theel. fijngesneden verse geelwortel (koenjit of kurkuma) of kurkuma poeder ( ½ - 1 theel.)
1 eetl. dunne ringen gesneden citroengras
¼ theel. gemalen peper
¾-1 theel. zout
2 theel. bruine suiker
125 ml. kokosmelk of gemixt half kokosmelk en half koffiemelk
1 eetl. plantaardig olie

Kokosmelk mengsel,  voor het bestrijken [insmeren] tijdens het grillen.
1-2 eetl. kokosmelk + 1-2 eetl. water
Kokosmelk mengsel voor bestrijk het tijdens grillen.

Satéstokjes, in water een uur weken voordat je gaat grillen.
Satéstokjes, in water een uur weken voordat je gaat grillen.

1.Pureer de laos, citroengras, verse geelwortel, gemalen komijnzaad, korianderzaad en peper tot een pasta (in een blender of een vijzel)
Pureer de laos, citroengras, verse geelwortel, gemalen komijnzaad, korianderzaad en peper tot een pasta (in een blender of een vijzel)
2.Meng de pasta met de kip, zout, bruine suiker, olie en kokosmelk in een kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat hem tenminste 1 uur staan.
Meng de pasta met de kip, zout, bruine suiker, olie en kokosmelk in een kom.
goed door elkaar mengen
3.Rijg de repen kip zigzagsgewijs aan de stokjes.
Rijg de repen kip zigzagsgewijs aan de stokjes.
Kip Saté
4.Grill of rooster de satés ongeveer 10 minuten aan beide kanten, tot de kip gaar is.[bestrijk het een keer of twee keer aan beide kanten tijdens het grillen]. Serveer de satés met pindasaus en komkommersalade.
Grill of rooster de satés ongeveer 10 minuten aan beide kanten, tot de kip gaar is.
bestrijk het een keer of twee keer aan beide kanten tijden grillen
Kip Saté
Kip Saté
Serveer de satés met pindasaus en komkommersalade.

Pindasaus voor saté [satésaus]
Ingrediënten
1 -1 ½ eetl. geconcentreerde tamarindepasta
3 eetl. bruine suiker
2-3 eetl. pindakaas (grof)
½ -1 eetl. vissaus
1 eetl. rode curry pasta
185 ml kokosmelk ( ¾ cup) ( kan je eventueel vervangen door koffiemelk of gebruik 125 ml kokosmelk + 60 ml koffiemelk)
ingrediënten : Pindasaus voor saté

1.Verhit de kokosmelk (125 ml) in een pan of wok. Laat het zachtjes koken totdat er een olielaagje uit de kokosmelk komt.
Verhit de kokosmelk (125 ml) in een pan of wok. Laat het zachtjes koken totdat er een olielaagje uit de kokosmelk komt.
2. Voeg de rode curry pasta toe en eventjes roeren. Voeg pindakaas, vissaus, suiker, tamarindepasta en de rest van kokosmelk ( 60 ml ) toe. Eventjes roeren en proef en voeg zo nodig meer suiker, tamarindepasta of vissaus toe. Laat het mengsel  een minuut  pruttelen en zet het vuur uit.
Voeg de rode curry pasta toe en eventjes roerbakken
Voeg de rode curry pasta toe en eventjes roerbakken
eventjes roeren
Voeg pindakaas
voeg vissaus
voeg suiker. Eventjes roeren en proef en voeg zo nodig meer suiker, tamarindepasta of vissaus toe. Laat het mengsel pruttelen een minuut en zet het vuur uit.




Komkommersalade
Ingrediënten
1/3 cup warm water
1/3 cup azijn
¼ cup suiker
1-2 sjalotjes, in dunne plakjes gesneden
4-5 Thaise bird’s eye-pepers of rode chili pepers, fijn gesneden
½ komkommer, halveer in de lengte en in dunne plakjes gesneden
ingrediënten:Komkommersalade
Voor komkommersalade : Meng warm water en suiker in een kom en blijf roeren totdat de suiker opgelost is. Voeg azijn toe en goed mengen. Chilipepers, sjalotjes en komkommer toevoegen. Laat de komkommersalade in de koelkast staan voor gebruik.
Meng warm water en suiker in een kom en blijf roeren tot de suiker opgelost is.Voeg azijn toe en goed mengen.
Pepers en sjalotjes toevoegen
komkommer toevoegen. Laat de komkommersalade in de koelkast staan.

Thais woord :
kip : kai   ไก่



Ga naar  Thaise ingrediënten
                Thaise recepten

Reacties

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een goed idee om een eetlepel vissaus in de pindasaus te doen, ga ik nu ook doen. Bedankt Rob
    www.thailandgek.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Khun Rob... Bedankt!! Leuk je het een goede tip vindt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk! Ik maak je salade sowieso iedere week. De satésaus is ook top en de saté heerlijk, echt als in Thailand!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts