Thaise ingrediënten : Sauzen

Het is niet moeilijk om Thaise eten te maken. Als je de ingrediënten hebt gevonden dan kan je het zeker maken. Bijna alle ingrediënten kun je in Aziatische Toko's-  maar soms kan je het ook in de supermarkt kopen.

Hier laat ik je zien wat voor ingrediënten ik gebruik in mijn keuken:


1. Thaise vissaus (Fish Sauce) - nam plaa (in Thais) : Deze saus is een belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken. Vissaus is een dunne, amberkleurige vloeistof met een zoute smaak die vervaardigd wordt uit gefermenteerde gezouten vis, meestal ansjovis. De sterke geur en smaak is na bereiding minder sterk.
Thaise vissaus (Fish Sauce)Thaise vissaus(Fish Sauce)












2. Sojasaus of lichte sojasaus (Light Soy Sauce) – see iew khaow (in Thais) : Sojasaus is ook wel belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken. Het wordt gefermenteerde van een mengsel van sojabonen, tarwe, water,zout en suiker. Deze sojasaus wordt minder lang gerijpt dan andere sojasauzen en is daardoor lichter van kleur en smaak, maar wel zoutiger. Deze wordt in roerbakschotels, marinade en etc. toegevoegd.
Sojasaus of lichte sojasausSojasaus of lichte sojasaus












3. Oestersaus (Oyster Sauce) – nam man hoy naang-rom ( in Thais) : Deze van oorsprong Chinese saus wordt ook veel in de Thaise keuken gebruikt. De dikke, donkerbruine saus, bereid van onder andere oesterextract. Hij wordt vaak gebruikt bij roerbakschotels.
Oestersaus(Oyster Sauce)Oestersaus(Oyster Sauce)












4. Zwarte Sojasaus of Donkere sojasaus (Black Soy Sauce)– see iew dam (in Thais) : Zwarte sojasaus heeft langer gestaan dan de lichtere en is bijna zwart van kleur. Hij is iets dikker dan de lichte sojasaus. De meeste sojasausen die in de supermarkt worden verkocht zijn donker. Let erop dat de gewenste soort wordt aangeschaft, omdat de namen veel op elkaar lijken.
Zwarte Sojasaus of Donkere sojasausZwarte Sojasaus of Donkere sojasaus












5. Soja seasoning saus (Seasoning Soy Sauce)– saus prung rod ( je kunt ook maggi gebruiken)

Soja seasoning saus(Seasoning Soy Sauce)


6. Palmsuiker – nam taan peep(in Thais) : Palmsuiker is een goud - tot lichtbruine kleur. Zijn karakteristieke smaak is mild en minder zoet dan van rietsuiker. Het wordt hier vaak in blokken verkocht. Je kunt in dat geval het blok palmsuiker voor gebruik raspen. ( gebruik bruine suiker als vervanger)
Palmsuiker

7. Sriracha Chili Saus of chili saus (Sriracha Chili Sauce) – saus phrik (in Thais genome) : Deze pittige, licht zoete chili saus is een structuur van een fijne saus zonder grove peperpitjes. Hij is zoetzuur, mild of scherp tot zeer scherp. De chili saus lijkt op lichtgekleurde ketchup maar is meer scherper. Deze saus kan tijdens het koken worden toegevoegd en kan ook als tafelsaus gebruikt worden.

Sriracha Chili Saus of chili saus

8. Garnalenpasta – Kapi (in Thais) : Deze pasta heeft zeer sterke smaak en wordt veel gebruikt om curry pasta te maken en nog andere recepten.
Garnalenpasta - Kapi (in Thais)

9. Thaise geroosterde chilipasta (Thai Chili Paste of Roasted Red Chili Paste [in Engels])- Nam Prik Pao (in Thais) : Deze Nam Prik Pao wordt gemaakt van geroosterde gedroogde rode pepers, sjalotjes, knoflook, garnalenpasta, gedroogde garnalen, vissaus, palm suiker, tamarinde en olie. Deze is heet tot zeer heet. Wordt toegevoegd in roerbakschotels, gebakken rijst, pikant- zure salade en pikant- zure soep zoals Tom Yam Koeng. Je kunt Thaise geroosterde Chilipasta bij toko’s kopen of kunt ook zelf maken.
Thaise chilipasta (Thai Chili Paste)


10. Sweet Chili Saus : Deze saus word van rode pepers, knoflook, water, azijn, suiker en zout gemaakt en wordt als dipsaus bij gegrilde, gebakken of gefrituurde kip en hapjes zoals bijvoorbeeld loempia’s.
Sweet Chili Saus

11. Kokosmelk : ka – thi ( in Thais) : Kokosmelk is een onmisbaar ingrediënt in de Thaise keuken. Het wordt meestal gebruikt bij de bereiding van curry’s , zoete nagerechten en roerbakkenschotels.
KokosmelkKokosmelk












12.Geconcentreerde tamarindepasta – Nam Ma-khaam Pieak
In de Thaise keuken gebruiken wij Geconcentreerde tamarindepasta om gerechten een zure smaak te geven. Deze tamarindesap wordt in pikante-zure soep zoals Kaeng Som, Phad Thai, curry zoals Masamancurry en nog soms gerechten gebruikt.

Geconcentreerde tamarindepasta
Geconcentreerde tamarindepasta

Reacties

  1. Hallo,
    Ik vraag me af waar je deze producten koopt? Want kan ze niet bij elke toko vinden, hoop dat op je antwoord.
    Groetjes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In de grotere steden zitten meestal wel Aziatische toko's. Google maar eens op bijvoorbeeld Oriental toko, deze zitten in meerdere steden. Andere mogelijkheden om te googlen zijn: Wah nam hong of Thai shop, of Thai market, of Thaise winkel.
    Veel succes.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts