Thaise ingrediënten : Kruiden, Specerijen en Smaakmakers

Het is niet moeilijk om Thaise eten te maken. Als je de ingrediënten hebt gevonden dan kan je het zeker maken. Bijna alle ingrediënten kun je in Aziatische Toko's-  maar soms kan je het ook in de supermarkt kopen.

Hier laat ik je zien wat voor ingrediënten ik gebruik in mijn keuken:

Kruiden, Specerijen en Smaakmakers

Basilicum – De 3 Thaise soorten basilicum:

1.Thaise basilicum – Bai horapa – Is Thaise basilicum die wel lijkt wel op de gewone basilicum die we hier kennen. Het wordt gebruikt in rode- en groene curry. ( is eventueel door gewone basilicum te vervangen )
Thaise basilicum - Bai horapa

2.Heilig basilicum – Bai kaprao – Deze heeft een sterk aroma, die wordt toegepast bij pittige gerechten.
3.Citroenbasilicum – Bai maeng-lak – Deze wordt in de soep en visgerechten gebruikt.Pepers – in Thais: Phrik

Chilipepers worden niet alleen vanwege hun scherpte in de Thaise keuken gebruikt, maar ook vanwege hun geur en kleur. Wij gebruiken de rode, gele en groene chilipepers om curry’s pasta kleur te geven.

Er zijn in Thailand vele soorten chilipepers te vinden die passen bij verschillende soorten gerechten.

Thaise bird’s eye-pepers (Rawit) – Phrik khee noo – Deze zijn kleine rode of groene Thaise chillipepers. Deze populaire pepers zijn kein en zeer heet, en worden in curry’s, soepen, salades en sauzen verwerkt.
Thaise bird’s eye-pepers (Rawit)Thais extra heet chilli- Phrik khee noo
Thaise bird’s eye-pepers (Rawit)Thais extra heet chilli- Phrik khee noo
Thaise bird’s eye-pepers (Rawit)Thais extra heet chilli- Phrik khee noo

Pepers – Rode, groene of gele pepers – Phrik chee faa – Deze zijn minder heet dan Thaise bird’s eye-pepers en worden gebruikt in salades, curry’s,roerbakgerchten en ook om te garnering.
pepers - Phrik chee faa

Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse chilipepers ca. een week houdbaar. Je kunt ze ook invriezen, dan zijn ze langer houdbaar.

Gedroogde pepers of gedroogde chilipepers – Phrik haeng
kleine rode chilipepers
Gedroogde pepers of gedroogde chilipepers
Gedroogde pepers of gedroogde chilipepers
gedroogde grote rode chilipepers
Koriander – Pak chie
In de Thaise keuken wordt de hele korianderplant gebruikt van bladen tot wortel. Elk deel heeft een bepaalde toepassing. De verse bladen tot stengel worden in sauzen en soep (op het laatste moment toegevoegd) en als garnering gebruikt; de wortels worden in diverse currypasta’s gebruikt en aan marinades toegevoegd en ook in bouillon gebruikt.
Koriander - Phak Chie

Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse koriander ca. een week houdbaar. Je kunt korianderwortels invriezen voor langere houdbaarheid.

Korianderzaad worden ook in diverse currypasta’s gebruikt, voor het gebruikt worden de zaadjes eersts geroosterd en dan gemalen. Je kunt de gekneusde zaadjes gebruiken om rundvlees of varkensvlees te marineren.

Mexicaanse koriander, lange koriander – Pak chie farang
Deze kruiden hebben lange, dunne, getande blaadjes. Thaise koriander wordt als smaakmaker aan vleesgerecht zoals Laap ( Pikantzure salade) toegevoegd en pikant-zure soep op het laatste moment toegevoegd.
Thaise koriander - Pak chee farang


Komijnzaad – Malet yira
Deze komijn zaadjes worden in diverse currypasta’s gebruikt, voor het gebruik worden de zaadjes eerst geroosterd en dan gemalen.
Komijnzaad

Galanga of laos – Gaah
Galanga wordt in currypasta’s gebruikt en ook in soep en pikant-zure soep verwerkt.
Galanga of laos
Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse galanga ca. een week houdbaar. Je kunt hem ook invriezen voor langere houdbaarheid, eerst in plakken snijden en daarna in de vriezer bewaren .Tumicuni ( Galingale) – Kra Chai
Deze kruiden worden vaak gebruikt in visgerechten en pikante curry’s (Kaeng Paa – curry’s uit de jungle) en zure soep ( Kaeng Som) en Kaeng Liang.
Tumicuni - Kra Chai

Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse tumicuni ca. een week houdbaar. Je kunt ze ook invriezen voor langere houdbaarheid.

Knoflook – Kratiem
In de Thaise keuken wordt veel knoflook gebruikt. In Thailand wordt vaak Thaise knoflook gebruikt, deze is kleiner en heeft scherpere smaak dan knoflook die hier verkocht wordt.

Knoflook samen met korianderwortels en peperkorrels, is een bekend Thaise kruidentrio. Dit Thaise kruidentrio wordt vaak gebruikt in varkensgehakt, om soep te maken, in vlees, garnalen en inktvis, marineren om te bakken, grillen , roerbakken en in zoveel gerechten.

Gember – Khing
Deze wordt vaak in visgerechten, soms pikantzure salades en roerbakkengerechten gebruikt. Gember wordt ook gebruikt om desserts te maken en wordt zelfs gebruikt om drankjes te maken.

Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse gember ca. een week houdbaar. Je kunt ze ook invriezen voor langere houdbaarheid.Thaise Munt – Bai saranee
De verse blaadjes van de mint wordt vaak in diverse pikante salades gebruikt.


Tip: Zelf  Thaise munt kweken: Koop een Thaise munt bij de Toko en gebruik deze normaal, doch doe de overgebleven tak een dag of twee in een glas met water totdat er een klein wortelpuntje uit komt. Steek daarna de tak in een pot met aarde. Hierdoor krijg je elke zomer verse Thaise munt.
Citroengras – Takrai
Citroengras wordt in currypasta’s, pikant-zure soep, pikant-zure salades gebruikt.

Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse citroengras ca. een week houdbaar. Je kunt ze ook invriezen voor langere houdbaarheid.


Sjalot – Hom daeng
Sjalot is ook een belangrijk ingrediënt in de Thaise keuken, deze wordt gebruikt in currypasta’s, pikante, zure soep, pikant-zure salades, Phad Thai etc….Peperkorrels – Phirk Thai
In de Thaise keuken gebruiken wij twee soorten peperkorrels: 1.de witte of zwarte, als specerij voor currypasta’s en in soep, samen met korianderwortels en knoflook, en 2.de groene ( verse) als garnering of om een goed aroma en extra scherpere smaak te maken voor curry’s uit de jungle (Kaeng Paa) en pikante roerbakschotels.

Foto onder : de groene peper (verse)
Tamarinde – Ma-kaam
In de Thaise keuken gebruiken wij tamarindesap om gerechten een zure smaak te geven. Deze tamarindesap wordt in pikante-zure soep zoals Kaeng Som, Phad Thai, curry zoals Masamancurry en nog soms gerechten gebruikt.


Geconcentreerde tamarindepasta
Geconcentreerde tamarindepasta
Kafferlimoenblaadjes of Kaffir limoenblaadjes of Citroenbladen - Bai ma-krood
In de Thaise keuken worden citroenbladen in pikante, zure soep en curry’s zoals Panaeng, Chu Chee Pla en viskoekjes ( Tod Man) en soms pikante zure salades gebruikt.

bij de Aziatische Toko's verkopen ze verse en ook diep bevroren Kafferlimoenblaadjes.

Kafferlimoenbladen of Citroenbladen
Kafferlimoenbladen of Citroenbladen
Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse citroenbladen ca. een week houdbaar. Je kunt ze ook invriezen voor langere houdbaarheid.


Kafferlimoen of Kaffir limoen– Ma-krood (in Thais)
Kafferlimoenschil is een ingrediënt die in currypasta’s wordt gebruikt.Foto onder: Kafferlimoenschil

Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse Kafferlimoen of Kaffir limoen ca. een week houdbaar. Je kunt  Kafferlimoenschil ook invriezen voor langere houdbaarheid.

Kurkuma of geelwortel of koenjit– Kha-min (in Thais)
Kurkuma wordt in Thaise keuken gebruikt, zoals curry’s , vooral die van Indiase origine afkomst, voor het goudgeel kleuren van rijst en om saté te marineren.

Houdbaar: In een gesloten plastic zak is verse geelwortel ca. een week houdbaar. Je kunt geelwortel ook invriezen voor langere houdbaarheid.

Reacties

 1. geachte

  dit is allemaal leuk en aardig maar misschien kunt u mij vertellen waar ik verse geelwortel kan halen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo...

  Geelwortel kan je bij de Toko kopen bij het verse kruiden-groenten vak.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel erg nuttige informatie.
  Dank je wel!
  :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. sorry voor mijn late reactie, maar graag gedaan ^^

  Groetjes, Piyawadee

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Beste Piyawadee,
  Wat een fantastisch blog heb je. Waarom ben je niet verder gegaan? Ik zie als laatste datum 2012.
  Ben reuze blij met wat vertalingen van je, nadat ik een kookcursus in Thailand heb gedaan, maar van sommige ingrediënten wist ik niet de Nederlandse term.
  Perfecte recepten. Bedankt en ik hoop dat je doorgaat met je blogs.
  Vriendelijke groet,
  Mirjam van Zeelt

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts