Thaise mosselen : Hoy Ma-laeng-Poe Op Bai Ho-ra-phaa

woensdag 14 augustus 2013

 Thaise mosselen : Hoy Ma-laeng-Poe Op Bai Ho-ra-paa หอยแมลงภู่อบใบโหระพา

Mosselen koken op de Thaise manier:



Voor 2-3 personen
INGREDIËNTEN

2 kg verse mosselen, goed schoongemaakt  (kijk tips voorbereiden)

4 stengels vers citroengras, gekneusd en in stukken van 3 tot 4 cm gesneden

10 Thaise klein extra heet chili [ bird’s eyes chili], plet deze met de platte kant van een mes

2-3    teentjes knoflook, licht gekneusd,  met de platte kant van een mes

1-2 handvol Thaise basilicum of gewone basilicum

een paar scheutjes vissaus (als je vissaus niet lekker vind, kan je ook sojasaus  gebruiken)


Voor pittige Thaise dipsaus :

2 tenen knoflook
10-20 Thai Bird’s eye chili [Thais Extra Heet Chilli (Thaise chilipepertjes)], hangt af van hoe pittig je  het wilt
3 eetlepels vissaus
2-3 eetlepels limoensap
beetje suiker ( ¼ - ½  theelepel)


In de vijzel chilipepertjes en knoflook grof pureren. ( of plet de knoflook en de chilipepertjes met een hakmes en maak het gehakt fijn).  Schep het in een kom. Voeg vissaus, limoensap en suiker toe. Roer het geheel totdat de suiker is opgelost.




Bereiden:


1. Verdeel de helft van het citroengras over de bodem van een ruime pan (of mossel pan). Leg de mosselen erop en strooi de rest van het citroengras, Thaise chilipepertjes en knoflook ertussen. Een paar  scheutjes vissaus (2 of 3 scheutjes) of sojasaus erover.  



2. Leg de basilicum erop. Kook de mosselen op hoog vuur met de deksel op de pan in 7-8 minuten gaar (tot alle mosselen open zijn), schud de pan (met gesloten deksel) af en toe goed om tijdens het koken.



3. Schep de mosselen en wat stoofvocht in een schaal. Garneer de mosselen met basilicum.  Eet met pittige Thaise dipsaus en pandanrijst.





Tips:

● Om de sterke geur van de knoflook in de  dipsaus  te verminderen, kan je de Thaise dipsaus (vissaus, suiker en chilipepertjes en knoflook) in de magnetron verwarmen en daarna  limoensap toevoegen. Of gebruik minder knoflook.


Thaise woorden :

mosselen - Hoy Ma-leang-pu 

sort weekdier - Hoy

een manier van koken - Op

Thaise basilicum - Bai Ho-ra-phaa




0 reacties:

Een reactie plaatsen